diumenge, 19 de febrer del 2017

JOAN ISAAC PRESENTÀ PARAL•LELISMES A MALLORCA

El passat dia 10 de febrer el cantautor i poeta Joan Isaac va oferir-nos un recital de poemes i cançons a l'Auditori del centre Cap vermell de Cala Rajada.

Havia vingut a l’illa a presentar-nos els seu primer llibre de poemes Intimissimi amb un espectacle on alternaria algunes de les cançons més representatives del seu ample repertori amb la lectura d’algun dels poemes del llibre.

Què dir que no hagi dit abans de l’excel·lència de l’Artista i Mestre Joan Isaac, les seves cançons són obres d’orfebreria, cuidades fins a l’últim detall, i toquen la fibra emotiva en cada vers, perquè les seves composicions són pura poesia, encara que sigui ara quan publiqui el seu primer poemari, ja que cada disc, i és llarga la llista, conté un ample ventall de propostes poètiques.


Llàstima que molta gent, i sobretot el jovent no conegui la seva obra, i ràbia em fa que molts defensors de la llengua i la cultura la ignorin. Un país que no reconeix la vàlua dels seus creadors artístics, mai serà un país com cal. No conec cap país del món que hagi prosperat culturalment només potenciant el folklore, i no hi profunditzaré en aquest tema, que ja voldria, però no és el que ara m’ho ocupa. Està bé que hi hagi presència de gloses, xirimies, flabiols, etc, però alerta, quan se dóna l’esquena als creadors musicals i literaris, etc, malament anam, i tard o d’hora en pagarem les conseqüències. 


Tot això ho dic perquè Joan Isaac és un dels millors i més representatius de la cançó cantada en català, de llarga i fecunda trajectòria, amb discs d’una qualitat inqüestionable, que aporta emotivitat i riquesa cultural. Respecte al concert, crec que va ser una de les vegades en què el vaig veure més complet i sentit. 

Em vaig sentir profundament emocionat amb tot el repertori, i com és natural en el primer bis va interpretar la cançó mítica A Margalida, i realment va ser un dels moments més emotius, sobretot perquè justament tenia jo ben a prop a la protagonista de la cançó, i bona amiga, que ens abraçarem en acabar. Aquesta vegada en Joan anava acompanyat al piano per Antoni-Olaf Sabater, magnífic músic i extraordinari pianista. Una conjunció perfecta per a l’espectacle Paral·lelismes, carregat de força i tendresa alhora. Així i tot, va voler oferir-nos un tema nou que es diu Per què? un avanç del proper CD que durà per títol Manual d’amor, i que sortirà el proper mes de març, el qual ja he tingut la sort d’escoltar abans que surti i puc assegurar que és una delícia.

Si en Joan Isaac fos francès o Italià, segurament seria molt més reconegut, però tenim el país que tenim. Què hi farem! Quant al llibre Intimissimi, hi trobam poemes i imatges per pensar en silenci, en solitud, prenent la justa mesura del que som, sense enganys i simulacions, per trobar-nos nus a l’ànima i mirar-nos en el mirall que ho diu tot en veu baixa però clara, i en tot moment amb tendresa i comprensivament, un retrobament necessari i sovint urgent amb nosaltres mateixos. El poemari d’en Joan és això, un mirall a l’anima, sincer i amic a l’hora. Esperem que no sigui el darrer poemari, perquè en n’Isaac té molt a dir encara. Tres presentacions a Mallorca: Palma, Felanitx, i Cala Rajada.


 Al final del recital ens intercanviarem els nostres llibres, i reafirmarem la nostra admiració i amistat. Gràcies MESTRE.

19/02/2017 PEP SISET

 

Fotografies: José Luis Martínez

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada