diumenge, 17 de juny del 1984

1983-1985: Inesperat



Del 17 al 30 d’octubre de 1983 grava “Inesperat” a Madrid, amb la companyia Philips, on col·laboren Luís Eduardo Aute, que fa veus en català i les traduccions dels textos al castellà, i Olga Román.
“Inesperat és el títol del nou disc. El va batejar Luis Eduardo Aute quan, en entrar a l’estudi d'enregistrament, es va trobar amb aquell panorama sorprenent:
«Esto es inesperado» —exclamà—. «Hòstia!, ja tenim el títol!».”
Presència, 1984-06-17, p. 20.

Inesperat


Enregistrat als estudis Audiofilm de Madrid del 17 al 30 d'octubre de 1983.
Tècnic de gravació: Antonio Morales
Traduccions al castellà: Luís Eduardo Aute
Disc coproduït per Julio Palacios i Joan Molas
Direcció musical i arranjaments: Luis Mendo
Piano i teclats: Mariano Díaz
Guitarres acústiques: Rafa Martínez i Luis Mendo
Guitarres elèctriques: Luis Mendo i Joan Eloi
Bateria acústica i electrònica: Antonio Moreno
Baix elèctric: Manolo Toro
Veu: Olga Roman
Percussions: Bernardo Fuster
Col·laboracions especials:
Pedro Iturralde: solos de saxo a “Amor petit” i “Poema inesperat”
Antonio García de Diego: solo de guitarra elèctrica a  “Plaça de la Mercè”
Luís Eduardo Aute: Veus a “Poema inesperat”



El 28 de gener de 1984 es va celebrar al palau d’esports de Madrid la “III Gran Fiesta del Estudiante y la Radio” que es va retransmetre en directe i va estar patrocinada pels ministeris d’Educació i Ciència i Cultura, per la Universitat de Madrid, la comunitat autònoma, l’ajuntament i la societat general d’autors. En aquesta festa va tenir lloc un seguit d’actuacions musicals: Orquesta Piraña, Labordeta, Pere Tàpies, Joan Isaac, Pablo Guerrero, Los Coyotes, Pegassus, Gabinete Caligari, Alaska, Loquillo i Els Troglodites, La Banda, Tedi Bautista y los teclados fritos, etc.
“Radio Barcelona: Desde Expocultura”. “La ràdio week-end emiteix des de l’auditori de l’Expocultura, amb la presència de diferents artistes, entre ells  cal destacar Joan Isaac i Pi de la Serra.”
La Vanguardia 19/2/1984








La Vanguardia 4/3/1984










“Joan Isaac és un artista conscient que treballa molt reflexivament, cuida la seva obra amb un amor silenciós i entregat, el poleix, el pentina i l’abrillanta abans d’exposar-lo a la inclemència de la crítica i la consideració del públic…
Prenent com a referència les produccions anteriors, està molt clar que aquest disc representa per a Joan Isaac un important pas endavant tant en el camp de la creació d’autor com en la interpretació personal...”
Albert Mallofre. La Vanguardia 8/4/1984

Al mes d’abril, al Pavelló de la Devesa de Salt, es va celebrar un Festival benèfic pro damnificats en l’incendi amb la participació de Mary Santpere, Santi Sans, Núria Feliu, Eva León, Mayre Gómez Kemp, Susanna i Francesc, Diego Zapata, Joan Isaac i el Show de l’Angel; i del Centre Andalús, Carles i Tina (sevillanes) i Pepe Lozano (bailaor), presentat per Ricard Ardèvol.

El 27 d’abril la plaça de la Catedral es va convertir en el centre neuràlgic de l’activitat pública en torn a la proposta de celebrar el Dia del llibre a Catalunya. Vuit emissores de ràdio van realitzar programes especials.
La façana gòtica de la catedral va servir com a teló de fons per l’actuació de Joan Isaac i la participació entre d’altres, del director cinematogràfic Gonzalo Herralde, el grup de teatre “Els Comediants” i els escriptors Manolo Vázquez Montalbán, Pedro Casals Aldama i Joan Argemí.

El 19 de maig, Radio Minuto va celebrar el seu segon aniversari d’aparició a les ones, organitzant una jornada festival a l’Illa Fantasia. Des de les onze del matí van anar desfilant diversos artistes: Joan Isaac, Parrita, Tijeritas, Club Naval, Ariel, Santi Vendrell, Joan Baptista Humet,...

El 7 de juny, va presentar “Inesperat” al Teatre Municipal de Girona. El recital va ser retransmès en directe per Catalunya Ràdio i Ràdio Associació, i gravat per TV3. L'acompanyaven sis músics; Quim Soler (bateria i percussió), JoanEloy (guitarres), Enric Colomer (teclats), Xavier Llaudrich (piano) i Miquel Gonzàlez (baix), els "seus sis habituals".
Presència, 1984-06-17, p. 20.

Punt, El, 1984-06-07, p. 30.

Punt, El, 1984-06-08, p. 1.

Sitios de Gerona, Los, 1984-06-08, p. 1


El dissabte 22 de setembre a la plaça de Sant Jaume, i en el marc de les Festes de la Mercè; van actuar Guillermina Motta, en homenatge a Josep Carner i Joan Isaac que va presentar “Dragonera”. Un espectacle de so, llum i recital de poesia. El tema de fons era una història d’amor entre l’illa mallorquina i l’illa grega de Mikonos i on s’anaven recitant un seguit de poemes d’autors del Mediterrani.

Segons l’article publicat a La vanguardia el 31/10/1984,  Joan Isaac va col·laborar en el disc que Miquel Pujadó estava preparant amb temes de Perret, on també van intervenir Pere Tapias, Ovidi Montllor, Ramon Muntaner, los Falsterbo i Guillermina Motta cantant a dúo amb Salvador Escamilla.

A començaments de novembre va participar en la ciutat catalana de l’Alguer en les Festes Populars de Cultura Pompeu Fabra, organitzades per la Comissió Commemoració del Centenari de la Naixença de Pompeu Fabra.
Van participar el conseller de Cultura, Joan Rigol; Carola Fabra —filla del mestre — , Joan Triadú, secretari d'Omnium Cultural; Marina Rosell, Joan Isaac, Celdoni Fonoll, Toni Morlà, Aina Moll, Pare Miquel Batllori, etc.
Punt, El, 1984-10-31, p. 23.


A finals de novembre va intervenir en la celebració d’Un any de ràdio. Ràdio Costa Brava.

Punt, El, 1984-11-27, p. 23.

Durant 1984 va col·laborar en el disc de Dyango “Per a la meva gent” (Emi, 1984).
 […]— En veinte años de profesión y después de haber grabado veinticuatro discos “larga duración”, mi máxima ilusión ha sido el disco que he terminado con canciones originales en catalán. Trabajé en él durante meses, con la inapreciable colaboración de Joan Isaac y Amado Jaén y hemos elaborado diez canciones realmente preciosas. El disco saldrá dentro de pocas semanas y estoy impaciente de veras por conocer el grado de aceptación que el público pueda dispensarle.[…]
Albert Mallofre. Dyango: “Tengo una pasión loca por mi último disco grabado con canciones originales en catalán LVG 1/4/485
 
 

Dyango. Per a la meva gent (Emi,1984)

1. Entra, fa fred a fora (Joan Isaac – Amado Jaén)
3. Música, si us plau (Joan Isaac – Amado Jaén)
5. Hauria estat preciós (Joan Isaac – Amado Jaén)
7. Amor petit (Joan Isaac)
8. Als teus disset anys (Joan Isaac – Amado Jaén)




Pocs mesos després de la publicació d’Inesperat, Joan Isaac desapareix de l’escena musical catalana. Per decisió pròpia i per diferents circumstàncies: pel desinterès de la industria discogràfica per la cançó d’autor en català i per la manca de recolzament, tant social com de les institucions culturals. Es va anar dedicant amb més intensitat al seu ofici de farmacèutic.

Durant aquests anys allunyat dels escenaris no va deixar mai de compondre i va oferir alguns recitals.
 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada