diumenge, 16 d’octubre del 1977

1977-1979: Viure



El 16 d’octubre és fa l’anunci de la publicació del segon disc.




L’eclosió de Joan Isaac com a cantant no es va produir de fet fins al 1977 amb el llançament del seu segon àlbum, Viure, en el segell Ariola, que inclou una traducció dels textos al castellà, realitzada per l’escriptor gadità José Manuel Caballero Bonald. En aquest treball s’enregistra per primer cop la seva cançó més emblemàtica: “A Margalida”, que ha esdevingut una cançó molt popular a Catalunya, i ha arribat a ser tot un himne contra la pena de mort. 

El text està inspirat en l'execució del jove anarquista català Salvador Puig Antich, el 1974, a la presó Model de Barcelona. Però el disc conté també altres peces d’esperit existencialista com la que dóna nom a l’elapé, “Un dia partiré” o “El desencant”, escrita tenint en compte una citació de Gilles Vigneault: <<No hi ha temps per perdre. Només hi ha temps perdut>>, “Records d’un vençut” o una interessant versió d’una cançó de Jean Ferrat sobre uns versos de Louis Aragon. Es tracta d’“Els poetes”, adaptada lliurement per Josep M. Espinàs. Com a curiositat, cal destacar-hi la participació de Francesc Pi de la Serra, arranjador en “Per això canto cançons”. Aquest LP es va publicar en format CD al 2007.

La cita a la contracoberta del disc sintetitza la filosofía del cantant:

“ Quan la fe esdevé desencant,
quan la il·lusió se’n va,
damunt les runes de tants temples ensorrats,
s’alça un nou Déu per adorar.
Gran i míser a la vegada,
la vida, el fet de viure”


Viure (Ariola, 1977)

Arranjaments: Jordi Vilaprinyó, Quico Pi de la Serra, Joan Isaac, Jaume Abad i Albert Moraleda

Piano i teclats: Jordi Vilaprinyó
Guitarra clàssica: Jaume Abad
Guitarra Ovation i acústica: Josep M. Bardagí
Guitarra acústica a "Un dia partiré": Josep Albert Cubero
Guitarra elèctrica: Josep Albert Cubero
Flauta: Jep Nuix
Bateria: Jordi Martí
Baix elèctric: Rafael Escoté
Baix elèctric a "Per això canto cançons": Jordi Clua
Secció de corda dirigida per Jordi Vilaprinyó i Albert Moraleda

Enregistrament: Estudis Moraleda i Estudis EMI-Odeon
Enginyers de so: Albert Moraleda i Joan Josep Moreno
Fotografies: Francesc Fàbregues
Disseny: Xavier Rodríguez
Disc produït per Joan Molas



Coincidint amb la publicació del disc, Joan Isaac va fer la presentació en concert al Palau de la Música Catalana de Barcelona al desembre de 1977, amb un notable èxit.


 

[…] “la actuación fue  arropada por un suntuoso conjunto instrumental capitaneado por el prestigioso pianista, compositor y arreglador Francesc Burrull, y en el que figuraban los populares solistas Roda, L. Vidal, Bardagí, Moraleda y Lizándara. Además, y en primer término, el joven guitarrista Abad, compañero habitual de Joan Isaac en sus actuaciones.
Acudió bastante público al Palau… Las canciones más aplaudidas fueron “A Margalida” y la dedicada a su colega Francesc Pi de la Serra[…]
Alberto Mallofre. “En el Palau. Concierto de Joan Isaac”. Article aparegut en La Vanguardia, 8/12/1977
 
A finals d’any es va celebrar el Festival popular de “Cançons al vent”, en el Teatre Romea per celebrar el primer any de ràdio en català, “Ràdio-4”. En el curs del festival van actuar Joan Isaac, Marina Rossell, Pere Tapias, Ramon Muntaner, Francesc Pi de la Serra i La Trinca.
 “En Joan Isaac és un d'aquells homes de la nova cançó que sempre ha estat una mica amagat darrera de l’estela  brillant dels grans cantautors de la cançó catalana. Malgrat això, en Joan Isaac és un gran cantant, és un home que amb un públic molt concret i fidel a la seva manera de cantar, omple, l'un darrera l'altre, tots els seus recitals i així, mica a mica i pas a pas, va llaurant un camí que avui ja l'ha portat quasi al màxim,tant de popularitat com de qualitat interpretativa.”


Ramon Rovira i Pol.“Joan Isaac. Una altra Nova Cançó”. Presència 24/12/1977 pàg.40-41
 



L’any 1978 va començar amb una referència al disc dins de “Los sobresalientes de la semana”. Publicat a La Vanguardia el 8/1/1978

CANÇÓ CATALANA: Interesante aportación de Joan Isaac con su àlbum “Viure” que edita Ariola y produce Joan Molas. Letras y música de Joan Isaac a excepción “Els poetes” (Louis Aragón y Jean Ferrat), un disco muy cuidado en todos los detalles y realizado con gran dignidad”

JOAN ISAAC – “Viure” (Ariola).

“...Aquest “Viure” m’ha sorprès agradablement tant per la bona veu d’en Joan Isaac com pel perfecte treball d’arranjament i d’interpretació...
Presència 1978-02-11
A part de fer molts concerts per tota Catalunya va participar també en la 2a Setmana de Música Viva amb Mª del Mar Bonet entre d’altres artistes.




Joan Isaac va tornar a participar en el Festival de cançó de Canet. Canet’78.
Aquest va ser l’any en què la cançó, com a via popular d’expressió, va assumir en el context general de la festa un protagonisme més definit.


La Vanguardia 12/7/1978

La Vanguardia 19/7/1978

Al març de 1979 va participar en la 1ª Mostra de la Cançó Catalana organitzada per El Corte Inglés- Diagonal al Palau Municipal d’esports.

Durant el mes d’abril va compartir escenari amb Marina Rossell. Primer en el recital de cançó catalana a la Festa Major del barri de la Sagrada Família i durant set recitals al Teatre Romea.
 
 

Per a Joan Isaac, aquestes actuacions al Romea van significar pràcticament la seva reincorporació activa a la cançó una vegada finalitzat el parèntesis de catorze mesos imposats pel compliment del servei militar a València.
En el seu repertori juntament amb les cançons més conegudes hi havien algunes del nou disc, la gravació de les quals estava ultimant aquells dies.

LI. B. M. “Teatre Romea. Recitales de Marina Rossell y Joan Isaac”. La Vanguardia 2/5/1979
Durant aquest any va participar en el Festival organitzat al Mercat de les Flors pels objectors de consciència de Barcelona juntament amb Marina Rossell i Pere Tàpies; en la 3a Setmana de Música Viva i en el Festival de solidaridad con Nicaragua”.
El 23 de setembre va participar en les Festes de la Mercè a l’escenari de plaça Catalunya.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada